Prvý september nie je pre vysokoškolákov mimoriadne dôležitý deň, pretože nový akademický rok sa začína až v polovici mesiaca. Tohtoročný prvý školský deň je však pre našu univerzitu významný. Po prvýkrát sa otvorili dvere do materskej školy VETERINKA. Od pondelka 2. septembra 2024 sa začala písať nová história predškolského vzdelávania na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Prvé dni v novom prostredí sú náročné pre deti, rodičov i pedagógov, veríme však, že všetci nájdu v našej škôlke láskavé, príjemné a prajné prostredie. Deťom želáme, aby sa im v našej škôlke páčilo a chodili do nej s radosťou a úsmevom. Zamestnankyniam MŠ prajeme milé, zvedavé, veselé deti a poslušné deti. Nech sa VETERINKE podarí naplniť jej zámery, priniesť dievčatkám a chlapčekom veľa nového poznania a ponúknuť im mnoho podnetov do života.

Materská škola Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach VETERINKA je situovaná v jednom z pavilónov priamo v areáli univerzity v budove, ktorá prešla kompletnou rekonštrukciou. Deti majú k dispozícii aj vlastné ihrisko s hernými prvkami. VETERINKA funguje ako jednotriedna škôlka pre 20 detí od 3 do 6 rokov. Prednostne prijíma deti zamestnancov, študentov a doktorandov UVLF, ale aj deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, či majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie.

Rekonštrukciu priestorov začala univerzita z príspevku rezortu školstva. Ten ešte v roku 2020 vyčlenil na projekt podpory vzniku univerzitných materských škôl spolu jeden milión eur. Dotácie boli poskytnuté piatim verejným vysokým školám (po 200 tisíc eur), jednou z nich bola Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Vnútorné priestory na prízemí pavilónu P-13 prešli rozsiahlou rekonštrukciou. Menilo sa dispozičné riešenie miestností, aby vyhovovali požiadavkám predškolského zariadenia. Triedy, šatne, herňa i sociálne zariadenia sú vybavené novým nábytkom a ďalšími prvkami. Ďalšie nevyhnutné zdroja použila univerzita z vlastného rozpočtu. Na opravy vonkajších plášťov a strechy budovy univerzita získala finančné prostriedky (246 655 eur) v rámci výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR prostredníctvom Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.